Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο “τοξικός προπονητής στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο

Ο “τοξικός προπονητής” στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των νέων παικτών, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Ο όρος “τοξικός” αναφέρεται σε προπονητές που υιοθετούν αρνητικές πρακτικές ή συμπεριφορές που υπονομεύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών, δημιουργούν περιβάλλον πίεσης ή εντάσεων, και μπορεί να καταστρέψουν το αθλητικό τους μέλλον.

Η σκιαγράφη του “τοξικού προπονητή”:

1. Υπερβολική πίεση για αποτελέσματα:

Οι τοξικοί προπονητές επικεντρώνονται υπερβολικά στη νίκη και τα αποτελέσματα, συχνά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ή την ψυχική υγεία των παικτών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και απώλεια της απόλαυσης του παιχνιδιού για τους νέους αθλητές.

2. Εξευτελισμός και κακή διαχείριση κριτικής:

Η κριτική είναι σημαντική για την πρόοδο, αλλά όταν γίνεται με προσβλητικό ή υποτιμητικό τρόπο, μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση των παικτών.

Ένας τοξικός προπονητής συχνά ασκεί αρνητική κριτική χωρίς να προσφέρει υποστήριξη ή καθοδήγηση για βελτίωση.

3. Μη υγιείς σχέσεις με τους παίκτες:

Ο προπονητής πρέπει να δημιουργεί σχέσεις σεβασμού και εμπιστοσύνης. Όταν ένας προπονητής χρησιμοποιεί χειραγώγηση, εκφοβισμό ή φωνές για να ελέγχει τους παίκτες, δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον που βλάπτει την ψυχολογική ανάπτυξη των νέων.

4. Παραμέληση της ομαδικής πνευματικότητας:

Οι τοξικοί προπονητές συχνά ευνοούν συγκεκριμένους παίκτες ή δημιουργούν αδικίες μέσα στην ομάδα, διαταράσσοντας τη συνοχή της και εμποδίζοντας την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος.

5. Αγνόηση της υγείας και της ευημερίας των παικτών:

Εστιάζοντας μόνο στην απόδοση, ο τοξικός προπονητής μπορεί να παραμελεί θέματα υγείας, όπως η πρόληψη τραυματισμών, η αποκατάσταση και η ψυχική ευημερία των νεαρών αθλητών.

Οι τοξικές συμπεριφορές μπορεί να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση, την ψυχική υγεία και την αγάπη για το άθλημα, οδηγώντας ακόμη και σε αποχώρηση από το ποδόσφαιρο.

Είναι σημαντικό οι γονείς και κυρίως οι σύλλογοι, να εντοπίζουν αυτές τις συμπεριφορές και αυτούς τους τοξικούς προπονητές και να τους αντικαθιστούν, με υποστηρικτικούς προπονητές, που σέβονται και υποστηρίζουν την ολιστική ανάπτυξη των νέων αθλητών.

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2024/25

ΘέσηΟμάδαPPts
1412
2410
3410
447
547
636
746
835
944
1033
1143
1241
1330
1430

Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ