Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επένδυση στις ποδοσφαιρικές Ακαδημίες

Το κλειδί για τη μελλοντική επιτυχία των συλλόγων


Του προπονητή Λούκα Σιαλή (UEFA A / Elite Youth – Match Analyst – Founder of www.Footballcoach365.com)


Οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των συλλόγων, εξασφαλίζοντας τη συνεχή ανάπτυξη και προώθηση νέων ταλέντων στην πρώτη ομάδα.

Η επιτυχία αυτών των ακαδημιών συνδέεται άμεσα με την οικονομική και αγωνιστική ανάπτυξη των συλλόγων σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ο Ρόλος των ποδοσφαιρικών Ακαδημιών στην ανάπτυξη των ταλέντων

Οι ακαδημίες ποδοσφαίρου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ταλέντων, προσφέροντας στα νεαρά παιδιά την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους και να εξελιχθούν σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Σύλλογοι όπως η Barcelona και ο Ajax είναι γνωστοί για την παραγωγή εξαιρετικών παικτών μέσω των ακαδημιών τους, αποδεικνύοντας τη σημασία των συστηματικών, οργανωμένων και επαγγελματικών προπονητικών προγραμμάτων.

Οικονομικά οφέλη και πωλήσεις παικτών

Οι πωλήσεις παικτών που έχουν αναπτυχθεί μέσω των ακαδημιών μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στους συλλόγους. Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (CIES).

Η Benfica είναι η κορυφαία ομάδα παγκοσμίως σε έσοδα από πωλήσεις παικτών ακαδημιών, με 516 εκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία δέκα χρόνια. Άλλοι κορυφαίοι σύλλογοι που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα είναι ο Ajax και η Olympique Lyon, με έσοδα 376 και 370 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.

Στρατηγικές για αποτελεσματική επένδυση στις Ακαδημίες

Για τη σωστή ανάπτυξη των νεαρών ποδοσφαιριστών, οι σύλλογοι πρέπει να εφαρμόζουν ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης που εστιάζουν στις τεχνικές, τακτικές, φυσικές και ψυχικές πτυχές του παιχνιδιού.

Για την σωστή εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών απαιτούνται να γίνουν πολλά σε μια ομάδα.

Μια λίστα με τα πιο βασικά είναι:

Σημαντική οικονομική επένδυση

Στενή συνεργασία Ακαδημίας και πρώτης ομάδας για την δημιουργία πλάνου που θα περιλαμβάνει τρόπους εντοπισμού και προσέλκυσης παικτών, πόσοι παίκτες από την ακαδημία θα προωθούνται στην πρώτη ομάδα αλλά και με ποιο τρόπο.

Δημιουργία φιλοσοφίας η οποία θα υποστηρίζει την αξιοποίηση των απόφοιτων την ακαδημίας και θα σχεδιάζει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι το οποίο ο κάθε ποδοσφαιριστής από μικρή ηλικία θα μπορεί να διακρίνει και να καταλάβει τι χρειάζεται να κάνει για να αυξήσει τις πιθανότητες του να μπει στην πρώτη ομάδα.

Επαγγελματίας Τεχνικός Διευθυντής με υποστήριξη και ξεκάθαρο πλάνο για ανάπτυξη παικτών με στόχο στην προώθησή στην πρώτη ομάδα ή διεκπεραίωσης του οπουδήποτε πλάνου έχει θέση η ομάδα.

Επαγγελματίες προπονητές απολύτως αφοσιωμένους στην εκπαίδευση των νεαρών ποδοσφαιριστών.

Πλήρες ομάδα υποστήριξης που θα συμπεριλαμβάνει γυμναστές, αναλυτές, φυσιοθεραπευτές, αθλητικούς ψυχολόγους, διατροφολόγους και όλες τις ειδικότητες που χρειάζεται ένα ταλέντο για να αναπτυχθεί.

Συνεργασία με σχολεία και εκπαιδευτικούς με στόχο την στήριξη των ποδοσφαιριστών στην σχολική τους εκπαίδευση τους χωρίς αυτή να εμποδίζει την καθημερινότητα των προπονήσεων.

Σύμφωνα με την UEFA, οι σύλλογοι με δομημένες διαδικασίες ανάπτυξης των νεαρών ταλέντων σημειώνουν αύξηση πάνω από 50% στα ποσοστά διατήρησης των ποδοσφαιριστών.

Η συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τα σχολεία ενισχύει τον εντοπισμό ταλέντων από τη βάση και ενδυναμώνει τους δεσμούς του συλλόγου με τη βάση των φιλάθλων του.

Καλύτερες Ακαδημίες στην παραγωγή ταλέντων και ο αντίκτυπός τους

Η 446η εβδομαδιαία δημοσίευση του CIES παρουσιάζει τους 100 συλλόγους με τις πιο κερδοφόρες ακαδημίες στον κόσμο όσον αφορά τα έσοδα που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία (2013 – 2024) από μεταγραφές παικτών οι οποίοι πέρασαν τουλάχιστον τρεις σεζόν εκεί μεταξύ των ηλικιών 15 και 21 ετών.

Η πορτογαλική ομάδα Μπενφίκα είναι στην κορυφή με 516 εκατομμύρια ευρώ, δύο τρίτα των οποίων έχουν συλλεγεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Ajax με 376 εκατομμύρια ευρώ και η Olympique Lyon με 370 εκατομμύρια ευρώ, ολοκληρώνουν το βάθρο.

Όπως στην περίπτωση της Benfica, η πλειοψηφία των εσόδων του Ajax από τη μεταγραφή παικτών από την ακαδημία τους έχει δημιουργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια (68%). Παρά την αύξηση των τιμών των μεταγραφών, αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο για την Ολιμπίκ Λυών (50%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κορυφαία δεκάδα βρίσκονται τρεις σύλλογοι της Premier League (Chelsea, Tottenham και Manchester City), μια δεύτερη πορτογαλική ομάδα (Sporting CP), καθώς και η Real Madrid (4η), η Monaco (6η, κυρίως χάρη στα έσοδα από τη μεταγραφή του Kylian Mbappé στην Paris St-Germain) και η ιταλική Atalanta (10η).

Όπως φαίνεται, ακόμη και σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, όπου το αποτέλεσμα και η ανάγκη μείωσης του ρίσκου στο ελάχιστο είναι μέγιστης σημασίας, η ανάπτυξη παικτών μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη σε μια υψηλού επιπέδου ομάδα, είτε οικονομικά, είτε αγωνιστικά.

Εκτός Ευρώπης, οι σύλλογοι με τις πιο κερδοφόρες ακαδημίες είναι η Flamengo της Βραζιλίας (13η) και η River Plate της Αργεντινής (14η).

Σημαντικά παραδείγματα

Η GNK Dinamo Zagreb αποτελεί αξιοσημείωτο παράδειγμα. Το συνολικό ποσό που κέρδισε ήταν 193 εκατομμύρια ευρώ, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο. Λόγω του ότι η ομάδα παίζει σε λιγότερο δημοφιλές πρωτάθλημα, η διαπραγματευτική της δύναμη είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή άλλων συλλόγων που ανταγωνίζονται σε πιο οικονομικά εύρωστα πρωταθλήματα.

Ένα σημαντικό στατιστικό στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι το 69% των νεαρών παικτών που πουλήθηκαν την τελευταία δεκαετία πουλήθηκαν την τελευταία πενταετία, δείχνοντας ότι η ακαδημία λειτουργεί σε υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ακόμη και ενάντια σε πλουσιότερους και ισχυρότερους συλλόγους.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Manchester City. Ακόμα και σε μια ομάδα με τεράστια αγοραστική δύναμη, όπου η απόκτηση οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή δεν είναι θέμα χρημάτων, η ανάγκη ανάπτυξης παικτών έχει γίνει αντιληπτή.

Ο αριθμός των παικτών που προέκυψαν από την ακαδημία και πωλήθηκαν έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία πέντε χρόνια, αποτελώντας το 81% της τελευταίας δεκαετίας. Αναμφισβήτητα, η θητεία του Pep Guardiola ως προπονητή τους από το 2016 έχει παίξει καθοριστικό ρόλο.

Το υπόβαθρο του Guardiola και η ακλόνητη πεποίθησή του στην ανάπτυξη νέων ταλέντων ευθυγραμμίζονται με τη φιλοσοφία του ότι μόνο οι παίκτες που είναι βαθιά ριζωμένοι στην κουλτούρα και τη φιλοσοφία της ομάδας μπορούν να εκτελέσουν αποτελεσματικά το στυλ παιχνιδιού του.

Αυτή η ισχυρή πεποίθηση έχει ενθαρρύνει την ακαδημία του συλλόγου να εργάζεται σκληρότερα στην προσέλκυση ταλέντων, την παροχή ποιοτικών προπονητικών μονάδων και την ανάπτυξη των ποδοσφαιρικών δεξιοτήτων των νεαρών παικτών.

Ίσως τα πιο λαμπρά παραδείγματα της επιτυχίας της ακαδημίας της Manchester City είναι δύο παίκτες που είχαν εξαιρετικές επιδόσεις την σεζόν 2023-2024. Ο Phil Foden σκόραρε 27 γκολ και έδωσε 12 ασίστ σε 53 αγώνες τη σεζόν 2023-2024, ενώ ο Cole Palmer, που πουλήθηκε στην Chelsea, έχει συμβάλει με 27 γκολ και 15 ασίστ σε 48 παιχνίδια.

Οι επιδόσεις τους όχι μόνο υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητα της ακαδημίας της Manchester City, αλλά και επιβεβαιώνουν την έμφαση του Guardiola στην προώθηση των γηγενών ταλέντων στην ομάδα.

Αναλυτικά ο κατάλογος εσόδων από πωλήσεις

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα έσοδα των Ακαδημιών για τη δεκαετία 2014– 2023 σε εκατομμύρια Ευρώ (€). Η λίστα δείχνει τις πρώτες 20 Ακαδημίες κατά συνολικά έσοδα.

1BenficaPOR516M63%
2AjaxNED376M68%
3LyonFRA370M50%
4Real MadridESP364M53%
5ChelseaENG347M73%
6MonacoFRA325M45%
7SportingPOR306M48%
8TottenhamENG256M70%
9Manchester CityENG254M81%
10AtalantaITA250M78%
11Red Bull SalzburgAUT249M82%
12EindhovenNED248M75%
13FlamengoBRA228M71%
14River PlateARG223M64%
15PortoPOR221M59%
16Real SociedadSPA218M53%
17Bayern LeverkusenGER214M64%
18Paris St-GermainFRA212M82%
19Aston VillaENG203M93%
20LiverpoolENG217M52%

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν τη χρηματοοικονομική δύναμη και την επιτυχία διάφορων ποδοσφαιρικών ακαδημιών στην καλλιέργεια και ανάπτυξη νεαρών ταλέντων, ωφελώντας τόσο τους συλλόγους όσο και τους ίδιους τους παίκτες.

Κάτι σημαντικό που αξίζει να αναφερθεί είναι η απουσία της Barcelona από την πρώτη εικοσάδα.

Συγκεκριμένα, η ομάδα της Βαρκελώνης βρίσκεται στην 22η θέση με συνολικά έσοδα 189 εκατομμυρίων ευρώ. Η θέση της και τα έσοδα της δεν πρέπει να παρερμηνεύονται. Η La Masia παράγει ένα μεγάλο αριθμό ποιοτικών παικτών, αλλά η διαφορά είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα αξιοποιεί πολλούς απόφοιτους από την ακαδημία της στην πρώτη ομάδα, με αποτέλεσμα τα έσοδα από πωλήσεις να την κατατάσσουν εκτός των κορυφαίων είκοσι.

Τα οφέλη από την ανάπτυξη παικτών

Τα οφέλη που μπορεί να έχει μια ομάδα από τις επενδύσεις της στην ακαδημία της είναι

πολλά.

Οικονομικά: Οι παίκτες που προάγονται από την ακαδημία συνήθως έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις σε μισθούς σε σύγκριση με καταξιωμένα αστέρια, βοηθώντας στη διαχείριση του προϋπολογισμού της ομάδας με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Πιστότητα στον σύλλογο και την κουλτούρα της ομάδας: Οι νεαροί παίκτες έχουν συνήθως έντονη σύνδεση με τον σύλλογο, δημιουργώντας αίσθημα ταυτότητας και πιστότητας μεταξύ των φιλάθλων και των συμπαικτών τους.

Συνεχιζόμενη ανάπτυξη: Οι παίκτες που ανατρέφονται στην ακαδημία είναι εξοικειωμένοι με το παιχνίδι, τη φιλοσοφία και τις αξίες του συλλόγου, βοηθώντας στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στην πρώτη ομάδα.

Μακροπρόθεσμη Βιωσιμότητα: Η επένδυση στην ανάπτυξη νέων ταλέντων μειώνει την εξάρτηση από ακριβές μεταγραφές, εξασφαλίζοντας τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του συλλόγου.

Δυνατότητα για κέρδος: Επιτυχημένοι απόφοιτοι της ακαδημίας μπορούν να πωληθούν με κέρδος, δημιουργώντας εσόδα που μπορούν να επενδυθούν πάλι στον σύλλογο ή να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση άλλων τομέων της ομάδας.

1 Most profitable club academies worldwide (CIES – Football Observatory) https://footballobservatory.com/WeeklyPost446

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2024/25

ΘέσηΟμάδαPPts
100
200
300
400
500
600
700
800
900
1000
1100
1200
1300
1400

Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ