Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δρ. Ελένη Θεοδώρου | Σκολιομέτρηση σε παιδιά στην Κύπρο

Ακόμη μια σημαντική διάκριση για τη Δρ. Ελένη Θεοδώρου, με δημοσίευση έρευνας και μελέτης σε επιστημονικό οργανισμό, με θέμα την σκολιομέτρηση παιδιών στην Κύπρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνες και μελέτες της Δρ. Θεοδώρου, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Το 2018 παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας μέσα από το πρόγραμμα που τρέχει KickStr8®, εντοπίζοντας και διορθώνοντας μυοσκελετικές ασυμμετρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, με αποτέλεσμα την μείωση τραυματισμών, μεταξύ δύο ποδοσφαιρικών περιόδων.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 27ο Διεθνές Συνέδριο Sport Rehabilitation and Traumatology Football Medicine Strategies που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Isokinetic Medical Group Conference & FIFA Medical Centre of Excellence.

Για τη σκολιομέτρηση, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το προληπτικό πρόγραμμα σκολιομέτρησης στα ιδιωτικά σχολεία Κύπρου. Πρώτη φορά δημοσιευτήκαν δεδομένα από σκολιομέτρησης στη Κύπρο. 

Η έρευνα τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα εντάχθηκε μόλις την περσινή Ακαδημαϊκή χρονιά και στα ιδιωτικά σχολεία, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και της γενικής διευθύντριας, κυρίας Χριστίνας Γιαννάκη.  

Η επίσημη δημοσίευση του άρθρου παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Να σημειώσουμε, ότι όσα παιδιά συμμετείχαν στην έρευνα, μετά από γονική συναίνεση, λάμβαναν αναφορά των αποτελεσμάτων τους την μέρα της μέτρησης.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με έρευνες σε άλλες χώρες, με τα κορίτσια να είναι σε μεγαλύτερο ρίσκο.

Σημαντικό ήταν το αποτέλεσμα της συσχέτισης του κυρίαρχου (δυνατού) χεριού και ποδιού με την παρουσία σκολιωτικής στάσης ή σκολίωσης στην αντίθετη πλευρά ΜΟΝΟ στα αγόρια (π.χ. δεξιόχειρες παρουσίαζαν στην αριστερή πλευρά της σπονδυλικής στήλης, και το αντίθετο).

Η οποιαδήποτε ασυμμετρία στην σπονδυλική στήλη επιφέρει ασυμμετρία σε όλο το σώμα ενός παιδιού και ανισορροπία στο μυϊκό σύστημα.

Έχει αποδειχτεί σε αρκετές έρευνες ότι σε αθλητές, με τις πλείστες να επικεντρώνονται σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, ότι οι ασυμμετρίες στο μυοσκελετικό σύστημα επιφέρουν τραυματισμούς και μειώνουν την απόδοση.

Η διόρθωση τους επιβάλλεται πρωτίστως για λόγους υγείας των παιδιών. 

Γνωστό είναι, ότι στα πλείστα ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν αθλητικά τμήματα με τα περισσότερα αγόρια να εντάσσονται στο ποδόσφαιρο και άλλα μονόπλευρα αθλήματα (π.χ. τένις).

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές είναι εγγεγραμμένοι σε Ακαδημίες ποδοσφαίρου και προπονούνται καθημερινά. Σίγουρα εγείρονται ερωτήματα για τον μηχανισμό αυτό, που εμφανίστηκε μόνο στα αγόρια, και χρήζει περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης. 

Υπάρχει σχέση με την τεχνική κάποιου αθλήματος; Είναι διαφορετικός ο ρυθμός και μηχανισμός ανάπτυξης στα αγόρια; Ή μήπως και τα δύο; 

Μπορείτε να βρείτε την έρευνα εδώ https://doi.org/10.3390/adolescents4010005 

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2024/25

ΘέσηΟμάδαPPts
1819
2818
3818
4817
5816
6813
7810
889
989
1088
1187
1287
1385
1483

Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ