Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακαδημίες | Συμφωνία Εκπαίδευσης

Τι ισχύει σήμερα.

Οι ομάδες είναι πλέον κατοχυρωμένες από κανονισμούς που διέπουν στη συμφωνία εκπαίδευσης ενός νεαρού ποδοσφαιριστή.

Αναλυτικά οι αναθεωρημένοι (Ιούνιος 2019) κανονισμοί που ισχύουν από 1η Οκτωβρίου 2019.

10.5 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ

  1. Σε περίπτωση αίτησης για εγγραφή ποδοσφαιριστή που δεν έχει ακόμα συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, η αίτηση εγγραφής θα πρέπει να συνοδεύεται και με Συμφωνία Εκπαίδευσης.
  2. Η ΚΟΠ δεν θα εγγράφει ποδοσφαιριστή ηλικίας κάτω των 18 ετών σε Σωματείο εφόσον η αίτηση εγγραφής δεν συνοδεύεται από τη Συμφωνία Εκπαίδευσης.
  3. Η ΚΟΠ δεν θα εγγράφει ποδοσφαιριστή σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία της αίτησης για εγγραφή δεν έχει συμπληρώσει το 10ο έτος της ηλικίας του.
  4. Εγγραφές Ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  1. Κάθε ποδοσφαιριστής κάτω των 18 ετών που είναι εγγεγραμμένος σε σωματείο μέλος της ΚΟΠ και/ή της ΣΤΟΚ και/ή της Αγροτικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να έχει Συμφωνία Εκπαίδευσης με το σωματείο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος.
  2. Η Συμφωνία Εκπαίδευσης θα πρέπει να υπογράφεται (α) από το Σωματείο που αιτείται να εγγράψει ή να μεταγράψει τον ποδοσφαιριστή στη δύναμη του (β) από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή και (γ) από τους έχοντες τη γονική μέριμνα του ποδοσφαιριστή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι υπογραφές ατόμων που έχουν τη γονική μέριμνα θα πρέπει να
    πιστοποιούνται από τον κοινοτάρχη της κοινότητας που κατοικούν ή από πιστοποιών υπάλληλο.
  3. Η Συμφωνία Εκπαίδευσης θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης την ημερομηνία γενεθλίων του ποδοσφαιριστή κατά την οποία συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του. Σε περίπτωση που η ημερομηνία των γενεθλίων του ποδοσφαιριστή είναι εντός της αγωνιστικής περιόδου, η συμφωνία εκπαίδευσης θα επεκτείνεται αυτόματα μέχρι και την επόμενη μέρα που
    ακολουθεί τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.
  4. Από καιρό σε καιρό η Εκτελεστική Επιτροπή μπορεί να εκδίδει οδηγίες αναφορικά με όρους που περιέχονται στη Συμφωνία Εκπαίδευσης ή αναφορικά με τη διαδικασία εγγραφής ποδοσφαιριστή κάτω των 18 ετών και οι οδηγίες τούτες θα πρέπει αναγκαστικά να εφαρμόζονται και να εκτελούνται. Η Συμφωνία Εκπαίδευσης θα πρέπει απαραίτητα να περιέχει σχετικό όρο.
  5. Η ΚΟΠ μπορεί να συμπεριλαμβάνει και σχετικούς όρους στο έντυπο εγγραφής του ποδοσφαιριστή της ΚΟΠ οπότε οι όροι αυτοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συμβολαίου του ποδοσφαιριστή.

22.37 ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  1. Η εκπαίδευση και ανάπτυξη ενός ποδοσφαιριστή γίνεται μεταξύ των ηλικιών 12 και 18. Τα σωματεία που συνδράμουν στην εκπαίδευση και ανάπτυξη επαγγελματιών ποδοσφαιριστών δικαιούνται σε σχετική αποζημίωση.
  2. Αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη θα είναι πληρωτέα μόνο μέχρι το τέλος της περιόδου εντός της οποίας ένας ποδοσφαιριστής κλείνει το 18ο έτος της ηλικίας του.
    Η υποχρέωση για πληρωμή αποζημίωσης για εκπαίδευση και ανάπτυξη δεν επηρεάζεται από τυχόν υποχρέωση για πληρωμή οποιασδήποτε άλλης αποζημίωσης και/ή τέλος μεταγραφής.
  3. Για σκοπούς υπολογισμού του ποσού αποζημίωσης για εκπαίδευση και ανάπτυξη, όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ, θα χωρίζονται ετησίως σε δύο (2) κατηγορίες εξόδων εκπαίδευσης και ανάπτυξης ως το Παράρτημα Α στην παράγραφο 23 κατωτέρω και αυτή η κατηγοριοποίηση διά κάθε ομάδα θα καταγράφεται ηλεκτρονικά στο σύστημα μεταγραφών της Ομοσπονδίας (COMET) πριν την 1η Ιουνίου εκάστου έτους. Κάθε κατηγορία αντιστοιχεί στα
    ετήσια έξοδα που επωμίζονται τα σωματεία μέλη της ΚΟΠ για την εκπαίδευση και ανάπτυξη μιας ομάδας ποδοσφαιριστών ούτως ώστε να επιτευχθεί και/ή να είναι εύλογα αναμενόμενη η ανάπτυξη ενός τουλάχιστον επαγγελματία ποδοσφαιριστή.
    ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
  4. Αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη είναι πληρωτέα ως ακολούθως, όταν ένας ποδοσφαιριστής, πριν κλείσει το 23ο έτος της ηλικίας του:
    i. Ενώ ήταν εγγεγραμμένος σε σωματείο ή σωματεία μέλη της ΚΟΠ σαν ερασιτέχνης, υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με σωματείο μέλος της ΚΟΠ ή ii. Εγγράφεται και/ή μεταγράφεται από ένα σωματείο μέλος της ΚΟΠ στο οποίο ήταν εγγεγραμμένος σαν επαγγελματίας, σε άλλο σωματείο μέλος της ΚΟΠ, επίσης σαν επαγγελματίας.
  5. Δεν υφίσταται υποχρέωση πληρωμής αποζημίωσης όταν:
    i. Το συμβόλαιο εργοδότησης ενός ποδοσφαιριστή τερματίζεται παράνομα από το σωματείο ή όταν ένας ποδοσφαιριστής τερματίζει νόμιμα το συμβόλαιο εργοδότησης με το σωματείο του, χωρίς να επηρεάζονται τυχόν δικαιώματα των προηγούμενων σωματείων, στα οποία τυχόν ήτο εγγεγραμμένος ο ποδοσφαιριστής. Η απόφαση για το κατά πόσο ο τερματισμός ήταν νόμιμος ή παράνομος λαμβάνεται από την ΕΕΔ.
    ii. Ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής εγγράφεται στη νέα του ομάδα ως ερασιτέχνης.
    iii. Ένας ερασιτέχνης μεταγράφεται σε άλλο σωματείο επίσης σαν ερασιτέχνης.
    iv. Ένα σωματείο αποποιείται του δικαιώματος του σε αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη.
    ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
  6. Στις περιπτώσεις που εμπίπτουν εντός του άρθρου 5(i) ανωτέρω, ήτοι υπογραφή του 1ου επαγγελματικού συμβολαίου:
    i. Το σωματείο το οποίο εγγράφει τον ποδοσφαιριστή στη δύναμή του υποχρεούται, εντός 30 ημερών από την εγγραφή του, να καταβάλει αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη σε όλα τα σωματεία με τα οποία, σύμφωνα με τα αρχεία της ΚΟΠ, ο ποδοσφαιριστής ήταν εγγεγραμμένος από το 12ο μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας του.
    ii. Το ύψος της αποζημίωσης υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα ετήσια έξοδα εκπαίδευσης της κατηγορίας εξόδων εκπαίδευσης του νέου σωματείου επί τον αριθμό των ετών εκπαίδευσης του ποδοσφαιριστή από τα 12 του μέχρι τη μέρα της υπογραφής του πρώτου επαγγελματικού συμβολαίου, με ανώτατο όριο τα 18 του ποδοσφαιριστή.
    iii. Το ποσό που αντιστοιχεί στην αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη διαμοιράζεται σε όλα τα προηγούμενα σωματεία του ποδοσφαιριστή κατ’ αναλογία της χρονικής διάρκειας που, σύμφωνα με τα αρχεία της ΚΟΠ, ήταν εγγεγραμμένος
    κοντά τους.
  7. Στις περιπτώσεις που εμπίπτουν εντός του άρθρου 5(ii) ανωτέρω, ήτοι υπογραφή νέου επαγγελματικού συμβολαίου:
    i. Το σωματείο το οποίο εγγράφει τον ποδοσφαιριστή στη δύναμή του, υποχρεούται, εντός 30 ημερών από την εγγραφή του, να καταβάλει αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη μόνο στο προηγούμενο σωματείο στο οποίο ήταν εγγεγραμμένος ο ποδοσφαιριστής.
    ii. Το ύψος της αποζημίωσης υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα ετήσια έξοδα εκπαίδευσης της κατηγορίας εξόδων εκπαίδευσης του νέου σωματείου επί τον αριθμό των ετών κατά τα οποία ο ποδοσφαιριστής ήταν εγγεγραμμένος στο
    προηγούμενο σωματείο.
    iii. Η υποχρέωση για πληρωμή αποζημίωσης υφίσταται ανεξαρτήτως του αν η μεταγραφή γίνεται πριν ή μετά τη λήξη του συμβολαίου του ποδοσφαιριστή.
  8. Για αποφυγή υπέρμετρα υψηλής και δυσανάλογης αποζημίωσης για εκπαίδευση και ανάπτυξη νεαρών ποδοσφαιριστών, τα έξοδα εκπαίδευσης μέχρι τα 15 ενός ποδοσφαιριστή θα υπολογίζονται βάσει των εξόδων της κατηγορίας 2.
  9. Αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη καταβάλλεται μόνο μία φορά σε κάθε σωματείο.
  10. Σε περίπτωση που ένας ποδοσφαιριστής υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο πριν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του με σωματείο στο οποίο ήταν ήδη εγγεγραμμένος σαν ερασιτέχνης, όλα τα τυχόν προηγούμενα σωματεία στα οποία ήταν εγγεγραμμένος από τα 12 του και μετά θα δικαιούνται σε αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη, βάσει του άρθρου 7 ανωτέρω.
  11. Σε περίπτωση που ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής υπόγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με σωματείο στο οποίο ήταν ήδη εγγεγραμμένος σαν ερασιτέχνης και νοουμένου ότι θα εγγραφεί σε νέο σωματείο επίσης σαν επαγγελματίας, πριν το τέλος της περιόδου των 23ων γενεθλίων του, το παλιό του σωματείο θα δικαιούται σε αποζημίωση για όλες τις περιόδους στις οποίες ο ποδοσφαιριστής ήταν εγγεγραμμένος στη δύναμή του, τόσο σαν ερασιτέχνης όσο και
    σαν επαγγελματίας μέχρι τα 18 του.
  12. Η οποιαδήποτε οικονομική διαφορά μεταξύ σωματείων της ΚΟΠ σε σχέση με την αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη ποδοσφαιριστή δεν θα επηρεάζει τη δυνατότητα του ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται με το νέο του σωματείο.
  13. Η αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη δεν θα πληρώνεται από τους ποδοσφαιριστές αλλά μόνο από τα νέα τους σωματεία. Τυχόν έγγραφη συμφωνία μεταξύ ποδοσφαιριστή και σωματείου για πληρωμή του ποσού αυτού από τονποδοσφαιριστή θα είναι άκυρη και άνευ ισχύος.
    ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
  14. Στις περιπτώσεις διεθνών μεταγραφών από σωματεία μέλη της ΚΟΠ σε αλλοδαπά σωματεία ή αντιστρόφως, η υποχρέωσηγια πληρωμή αποζημίωσης για εκπαίδευση και ανάπτυξη υπόκειται στις πρόνοιες των Κανονισμών της ΦΙΦΑ.
  15. Στις περιπτώσεις που ένας ποδοσφαιριστής ήταν εγγεγραμμένος σαν ερασιτέχνης σε Κυπριακό σωματείο μεταγραφείεπίσης σαν ερασιτέχνης σε αλλοδαπό σωματείο και επιστρέψει αργότερα στην Κύπρο υπογράφοντας το πρώτο τουεπαγγελματικό συμβόλαιο με άλλο Κυπριακό σωματείο, το Κυπριακό σωματείο με το οποίο ο παίχτης ήταν αρχικάεγγεγραμμένος θα δικαιούται σε αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη βάσει του άρθρου 7 ανωτέρω.
    22.38 ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
  16. Σε περίπτωση που κάποιος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ανεξαρτήτως ηλικίας, μεταγραφεί από ένα σωματείο τηςΚΟΠ σε άλλο πριν τη λήξη του συμβολαίου του, όλα τα σωματεία της ΚΟΠ στα οποία ο ποδοσφαιριστής ήτανεγγεγραμμένος από τα 12 μέχρι τα 18 του δικαιούνται σε συνεισφορά αλληλεγγύης (solidarity contribution).
  17. Το ύψος της συνεισφοράς αλληλεγγύης ισοδυναμεί με το 5% της συνολικής αποζημίωσης μεταγραφής και θαδιαμοιράζεται στα δικαιούχα σωματεία κατ’ αναλογία σύμφωνα με τη χρονική διάρκεια που ο ποδοσφαιριστής ήτανεγγεγραμμένος στη δύναμή τους.
  18. Πληρωτέα αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμού του ύψους τηςσυνεισφοράς αλληλεγγύης.
  19. Είναι υποχρέωση του νέου σωματείου να υπολογίσει το ύψος της συνεισφοράς αλληλεγγύης.
  20. Η συνεισφορά αλληλεγγύης θα καταβάλλεται εντός 30 ημερών από την εγγραφή του ποδοσφαιριστή στο νέο του
    σωματείο. Σε περίπτωση που η πληρωμή της αποζημίωσης μεταγραφής θα είναι σε αριθμό δόσεων, η υποχρέωση για πληρωμή της συνεισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται εντός 30 ημερών από κάθε συμφωνημένη πληρωμή.
  21. Δικαιούχα σε πληρωμή συνεισφοράς αλληλεγγύης είναι όλα τα σωματεία στα οποία ήταν εγγεγραμμένος ο ποδοσφαιριστής από τα 12 μέχρι τα 18 εξαιρουμένου του σωματείου που λαμβάνει την αποζημίωση μεταγραφής

Από τους τους τροποποιημένους κανονισμούς της ΚΟΠ (Ιούνιος 2019).

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2024/25

ΘέσηΟμάδαPPts
100
200
300
400
500
600
700
800
900
1000
1100
1200
1300
1400

Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ