Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανήλικοι ποδοσφαιριστές | Πότε μπορούν να πάνε εξωτερικό

Θεμιτό θα ήταν οι γονείς, πριν ανταποκρίνονται σε καλέσματα μάνατζερ, σκάουτερς, καμπς κλπ, να γνωρίζουν τα βασικά για το πότε μπορεί ένα παιδί να πάει εξωτερικό.

Γιατί διαδίδονται ακόμη και φήμες στα Grassroots, ότι μπορεί ένα μπαμπίνι να ενταχθεί ακόμη και στην Liverpool, έτσι απλά με συνοπτικές διαδιακασίες.

Συνοπτικά αναφέρουμε κάποια άρθρα της FIFA, όσον αφορούν τις μεταγραφές ανηλίκων.

Στο τέλος του άρθρου, επισυνάπτουμε όλα όσα χρειάζεται ένας γονιός ή άλλος επαγγελματίας να γνωρίζει σε σχέση με την προστασία των ανηλίκων ποδοσφαιριστών και των σχετικών κανονισμών.

Το άρθρο 19 παράγραφος (1) του RSTP (Regulations on the Status and Transfer of Players) ορίζει, «Διεθνείς μεταγραφές παικτών επιτρέπονται μόνο εάν ο παίκτης είναι άνω των 18 ετών».

Αν και αυτό εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται στοιχειώδες, οι κανόνες ποδοσφαίρου της FIFA προβλέπουν ορισμένες εξαιρέσεις σ’ αυτόν τον κανόνα.

Το άρθρο 19 παράγραφος (2), παρέχει τρεις (3) εξαιρέσεις που ελέγχονται αυστηρά από τις αρχές σε όλες τις περιπτώσεις:

Το άρθρο 19 παράγραφος 2 (α) ορίζει ότι μια διεθνής μεταγραφή μπορεί να επιτραπεί εάν οι γονείς του παίκτη μετακομίσουν στη χώρα για μη ποδοσφαιρικούς λόγους και ο ανήλικος τους ακολουθήσει αλλά όχι το αντίστροφο.

Το άρθρο 19 παράγραφος (2) στοιχείο (β) ορίζει ότι επιτρέπονται διεθνείς μεταφορές μεταξύ εδαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εδαφών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Ο ανήλικος δεν είναι μικρότερος των 16 και 18 ετών και ο νέος σύλλογος πληροί όλες τις προϋποθέσεις της διάταξης.

Το άρθρο 19 παράγραφος 3 στοιχείο (γ), που συχνά αναφέρεται ως «κανόνας των συνόρων», ορίζει ότι μια διεθνής μεταφορά μεταξύ δύο (2) γειτονικών χωρών θα πραγματοποιηθεί εάν ο ανήλικος ζει σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα σύνορα της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, όπως αναφέρονται στα σχετικά άρθρα της FIFA.

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2024/25

ΘέσηΟμάδαPPts
100
200
300
400
500
600
700
800
900
1000
1100
1200
1300
1400

Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ