Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΠ | Τοποθέτηση FIFPRO για τις θερμοκρασίες με αναφορά και στην Κύπρο

Η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPRO) ετοίμασε ένα αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της για ακραίες καιρικές συνθήκες όπως είναι οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες.

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα αναφέρει παραδείγματα χωρών (Κολομβία, Κύπρος) και διοργανώσεων (African Cup of Nations) στις οποίες παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια προβλήματα από αγώνες που ορίζονται σε ώρες που επικρατεί καύσωνας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της FIFPRO έγινε και αναφορά των αλλαγών ώρας στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια των ομάδων στην Κύπρο. Το ρεπορτάζ καταλήγει ότι η συνήθης δικαιολογία είναι πως δεν υπάρχει κατάλληλος φωτισμός ή δεν υπάρχουν χρήματα για το ρεύμα.

Η οδηγία της FIFA αναφέρει πως εάν η ειδική θερμοκρασία δείκτη WGBT* είναι άνω των 32° Κελσίου, είναι υποχρεωτικό να γίνουν στα δύο ημίχρονα “cooling breaks”. Η απόφαση για το αν θα ανασταλεί ή ακυρωθεί ο αγώνας εναπόκειται στη διοργανώτρια αρχή.

Η FIFRO θεωρεί πως η συγκεκριμένη οδηγία παρουσιάζει κενό το οποίο δεν προστατεύει την υγεία των ποδοσφαιριστών. Ενδεικτικό είναι πως απουσιάζει κάποιο ανώτατο όριο. Για παράδειγμα μια διοργανώτρια αρχή είναι δυνατό να ορίσει παιχνίδι στους 45° Κελσίου φτάνει να κάνει δύο “cooling breaks”; Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αθλητές δεν μπορούν να αφομοιώσουν περισσότερα από 250 ml νερού κάθε 20 λεπτά, άρα υπάρχουν περιπτώσεις που τα δύο “cooling breaks” δεν είναι αρκετά.

Μέσα από την οδηγία της FIFA προκύπτει η ανάγκη για κάθε χώρα, ανάλογα με τις κλιματολογικές της συνθήκες, να ορίσει δικούς τις κανονισμούς αφού η ζέστη είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια χώρα όπως η Κύπρος αλλά όχι μια χώρα όπως η Ισλανδία.

Η FIFPRO προτείνει όταν ο δείκτης WGBT είναι μεταξύ 28-32° C να γίνονται “cooling breaks”, ενώ όταν είναι άνω των 32° C η προπόνηση ή ο αγώνας να επαναπρογραμματίζονται. Η πρόταση της FIFPRO βασίζεται σε ερευνητικές πρακτικές των σεβαστών οργανισμών, «American College of Sports Medicine» και «Sports Medicine Australia», παραθέτοντας τις σχετικές έρευνες στην ιστοσελίδα της.

  • Ο βιοκλιματικός δείκτης WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) έχει επιλεγεί ως έγκυρο σημείο αναφοράς θερμικής καταπόνησης. H χρήση του συνιστάται στο πρότυπο ISO 7243 (Ergonomics of the thermal environment) και χρησιμοποιείται σε οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Μπορεί να μετρηθεί και με ένα ειδικό μετρητή (όργανο χειρός) που προσμετρά θερμοκρασία υγρού θερμομέτρου, θερμοκρασία σφαιρικού θερμομέτρου και (για εξωτερικούς χώρους) θερμοκρασία του αέρα. Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος ο συγκεκριμένος μετρητής μπορεί κάποιος να δει διαδικτυακά τον δείκτη WBGT από μετεωρολογικούς σταθμούς ή ακόμη να τον υπολογίσει χρησιμοποιώντας τον πιο κάτω ενδεικτικό πίνακα:

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2024/25

ΘέσηΟμάδαPPts
11227
21226
31225
41224
51221
61220
71219
81219
91215
101215
11129
12127
13126
14123

Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ