Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μελέτη | Μόλις το 4% από τις Ακαδημίες φτάνει σε επαγγελματικό επίπεδο

Μόλις το 4% των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται σε Ακαδημίες, φτάνουν στην κορυφαία κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, έδειξε μια νέα μελέτη.

Ένα δείγμα 200 παικτών, ηλικίας από 13 μέχρι 18 ετών, αποκάλυψε επίσης, ότι μόνο το 6% των εκκολαπτόμενων παικτών από τις Ακαδημίας, συνεχίζουν να παίζουν ποδόσφαιρο σε χαμηλότερα πρωταθλήματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έσσεξ, ανακάλυψαν επίσης, ότι οι παίκτες που πέτυχαν να γίνουν επαγγελματίες, διέπρεψαν σε διάφορους τομείς πριν, όπως αυτοπεποίθηση, δεξιότητες υποδοχής της μπάλας, ντρίμπλα κ.α.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sports Science & Coaching, εξέτασε παίκτες, που βρίσκονταν εντός του συστήματος των Ακαδημιών από το 2009 μέχρι το 2011 και στη συνέχεια εντόπισαν την πρόοδό τους, 10 χρόνια αργότερα.

Ανάμεσα στο σχόλια τον επιστημόνων που έκαναν την έρευνα, γίνεται αναφορά στο ρόλο μιας σύγχρονης Ακαδημίας ποδοσφαίρου.

Έως και το 95% των εφήβων παικτών που βρίσκονται στις Ακαδημίες δεν «τα καταφέρνουν» ως το επίπεδο του επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Ωστόσο συνεχίζουν στις Ακαδημίες, υφίστανται το άγχος και τις πιέσεις που συνοδεύουν την εντατική επαγγελματική προπόνηση, προτού τελικά αποδεσμευτούν.

Ως εκ τούτου, πρέπει να τεθεί το ερώτημα, εάν οι Ακαδημίες παρέχουν κατάλληλες αναπτυξιακές εμπειρίες για το μεγάλο ποσοστό των παικτών που αποδεσμεύονται από τα συστήματά τους;

Αυτό σχετίζεται με οτιδήποτε, από τη σωματική παιδεία, μέχρι τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για προετοιμασία για τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο.

Επίσης, από την έρευνα προέκυψε επίσης, ότι κανένας από τους παίκτες που τελείωσαν στις επαγγελματικές ομάδες δεν γεννήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το 44% όλων των παικτών από τις Ακαδημίες που τα κατάφεραν να γίνουν επαγγελματίες, γεννήθηκε τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Αυτό σημαίνει, ότι οι προπονητές μπορεί να έχουν μια προκατάληψη έναντι μικρότερων λιγότερο ανεπτυγμένων σωματικά ποδοσφαιριστών, που τεχνικά όμως να είναι πολύ καλύτεροι.

Από ένα σύνολο 12 παικτών που έγιναν επαγγελματίες, οι επτά έφτασαν στο υψηλότερο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Ισπανίας, κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία.

Πέντε έπαιξαν επίσης για ομάδες στο δεύτερο υψηλότερο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Ισπανίας και τέσσερις έπαιξαν στο εξωτερικό.

Προηγούμενες μελέτες για τις Ακαδημίες της Πρέμιερ Λιγκ, έδειξαν ότι μόνο το 1% των παικτών κάτω των εννέα ετών, φτάνει στην πρώτη κατηγορία.

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2024/25

ΘέσηΟμάδαPPts
1412
2410
3410
447
547
636
746
835
944
1033
1143
1241
1330
1430

Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ