Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραμένει χαμηλό το ποσοστό (επαγγελματίας)

Το ποσοστό των νεαρών ποδοσφαιριστών των Ακαδημιών που γίνονται επαγγελματίες, είναι εξαιρετικά μικρό.

Οι έρευνες και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, ότι το ποσοστό αυτό κυμαίνεται περίπου μεταξύ 1% και 3% σε παγκόσμιο επίπεδο, με μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με τη χώρα και το επίπεδο των Ακαδημιών.

Παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το ποσοστό:

  1. Ανταγωνισμός: Ο αριθμός των νεαρών παικτών που ονειρεύονται να γίνουν επαγγελματίες είναι πολύ μεγάλος, ενώ οι θέσεις στις επαγγελματικές ομάδες είναι περιορισμένες.
  2. Σωματική και ψυχική ανάπτυξη: Η επιτυχία ενός ποδοσφαιριστή εξαρτάται όχι μόνο από το ταλέντο του αλλά και από τη φυσική του ανάπτυξη, την αντοχή του στις πιέσεις και την ικανότητά του να διαχειριστεί τις αποτυχίες.
  3. Υποστήριξη και προπονητικό περιβάλλον: Το επίπεδο της προπόνησης, η καθοδήγηση από τον προπονητή, καθώς και η υποστήριξη από την οικογένεια και τους συμπαίκτες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή.

Το ακριβές ποσοστό των νεαρών ποδοσφαιριστών που καταφέρνουν να γίνουν επαγγελματίες στην Κύπρο δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί.

Δεν έχει γίνει καμία μελέτη (δημοσιευμένη τουλάχιστον), αλλά είναι παρόμοιο με άλλες χώρες, όπου το ποσοστό είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Όπως και σε άλλες ποδοσφαιρικά αναπτυγμένες χώρες, η πλειοψηφία των νεαρών ποδοσφαιριστών που ξεκινούν σε Ακαδημίες, δεν φτάνουν σε επαγγελματικό επίπεδο.

Μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό καταφέρνει να προχωρήσει, κάνοντας επαγγελματική καριέρα.  

Στην Αγγλία, το ποσοστό των νεαρών ποδοσφαιριστών που καταφέρνουν να γίνουν επαγγελματίες είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Μόνο 180 από τα 1,5 εκατομμύρια νεαρούς που παίζουν οργανωμένο ποδόσφαιρο έχουν πιθανότητα να γίνουν επαγγελματίες παίκτες στην Premier League, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 0,012%.

Επιπλέον, ακόμη και για εκείνους που καταφέρνουν να αποκτήσουν συμβόλαιο, η πλειοψηφία δεν παραμένει για πολύ στο επαγγελματικό επίπεδο.

Στην Ισπανία, οι πιθανότητες ενός νεαρού ποδοσφαιριστή να φτάσει στο επαγγελματικό επίπεδο είναι πολύ μικρές, με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν, ότι λιγότερο από το 1% των παικτών της ακαδημίας επιτυγχάνουν επαγγελματικά συμβόλαια.

Ακόμη και μεταξύ εκείνων που κάνουν ασφαλή επαγγελματικά συμβόλαια, περίπου 5 στους 6 παίκτες αποδεσμεύονται πριν κλείσουν τα 21.

Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από το 17% των παικτών που υπογράφουν επαγγελματικό συμβόλαιο σε νεαρή ηλικία, καταφέρνουν να διατηρήσουν μια μακροχρόνια καριέρα ως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές

Το ποσοστό από χώρα σε χώρα είναι διαφορετικό και βασίζεται σε διάφορους παράγοντες.

Στην Κύπρο, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι παράγοντες λειτουργούν αρνητικά προς τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το μονοπάτι να γίνουν επαγγελματίες και να βιοποριστούν μέσα από το ποδόσφαιρο.

Αυτό το δύσκολο μονοπάτι, υπογραμμίζει τον έντονο ανταγωνισμό και τη σημασία της αφοσίωσης, της επιμονής και της υποστήριξης από τους γονείς και τις Ακαδημίες ποδοσφαίρου, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός εφεδρικού πλάνου, όπως αυτό της εκπαίδευσης.

Παρά το μικρό ποσοστό επιτυχίας, η συμμετοχή στις Ακαδημίες ποδοσφαίρου προσφέρει πολύτιμα μαθήματα ζωής, όπως η συνεργασία, η πειθαρχία και η ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων, που μπορούν να ωφελήσουν τους νεαρούς αθλητές ακόμα και αν δεν γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2024/25

ΘέσηΟμάδαPPts
139
239
337
437
536
636
735
834
933
1033
1131
1230
1330
1430

Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ