Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

UEFA | Ελάχιστα κριτήρια για απόκτηση διπλώματος προπονητή

Η UEFA αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο που έχουν οι προπονητές στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και από το 1998, (UEFA Coaching Convention) έχει θέσει τα πρότυπα και κριτήρια για την προπονητική στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Θέτοντας υψηλά πρότυπα εκπαίδευσης προπονητών σε όλες τις χώρες μέλη της UEFA, τέθηκαν στόχοι για ανάπτυξη καλύτερων προπονητών και συνέπεια καλύτερων ποδοσφαιριστών, με σκοπό την ποιοτική ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Η UEFA εγκρίνει άδειες σε επίπεδα C, B, A και Pro, με τα προσόντα ειδικών να διατίθενται επίσης σε επίπεδα Youth B, Elite Youth A, Golkeeper B, Golkeeper A και Futsal B.

Αυτές οι άδειες εκδίδονται από τα μέλη της UEFA (ΚΟΠ) των οποίων τα μαθήματα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και τα πρότυπα της UEFA, τα οποία αναθεωρούνται και ενημερώνονται τακτικά καθώς εξελίσσεται το παιχνίδι. Οι άδειες ισχύουν για τρία χρόνια.

Αναλυτικά οι πληροφορίες για όλα τα πιστοποιημένα διπλώματα της UEFA.

Το δίπλωμα UEFA C

Στο δίπλωμα UEFA C, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να παρέχουν μια θετική αναπτυξιακή εμπειρία που ενισχύει την απόλαυση, τις γνώσεις και τις δεξιότητες των παικτών, εμπνέοντας μια δια βίου επιθυμία να παίξουν ποδόσφαιρο και να παραμείνουν εμπλεκόμενοι στο παιχνίδι.

Ελάχιστες ώρες εκπαίδευσης: 60

Το δίπλωμα UEFA B

Οι συμμετέχοντες στο μάθημα με το Δίπλωμα UEFA B απαιτείται να έχουν:

– Έγκυρη άδεια UEFA C

– Συμπλήρωση τουλάχιστον έξι μηνών προπονητικής εμπειρίας μέχρι την ημερομηνία έναρξης του πτυχίου Β

Σε αυτό το μάθημα, οι συμμετέχοντες θα μάθουν τεχνικές προπόνησης ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες για την ανάπτυξη παικτών από το youth μέχρι το ανώτερο ερασιτεχνικό επίπεδο.

Αυτό περιλαμβάνει τη διαχείριση όλων των πτυχών της βελτίωσης της ατομικής και ομαδικής απόδοσης, καθώς και τη συνεργασία με το προσωπικό υποστήριξης, την αξιολόγηση, την ανάλυση και την παροχή ανατροφοδότησης σχετικά με την προπόνηση και την απόδοση του αγώνα.

Ελάχιστες ώρες εκπαίδευσης: 120

Το δίπλωμα UEFA A

Οι συμμετέχοντες στα μαθήματα για το Δίπλωμα UEFA A απαιτείται να έχουν:

– Μια έγκυρη άδεια UEFA B

– Συμπλήρωση τουλάχιστον ενός έτους εμπειρίας, μετά την αποφοίτησή του με την άδεια UEFA B, ως προπονητής στο ποδόσφαιρο 11×11.

Σε αυτό το μάθημα, οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν μια σαφή κατανόηση της ανάπτυξης παικτών και ομάδων και της προπόνησης σε κορυφαίο ερασιτεχνικό επίπεδο. Το μάθημα προσφέρει μια εικόνα για την τεχνική πολιτική, καθώς και την αντιμετώπιση εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν την απόδοση μιας ομάδας και είναι υπόλογοι στη διοίκηση ενός συλλόγου.

Στο γήπεδο της προπόνησης, οι προπονητές μαθαίνουν για το σχεδιασμό προπονητικών συνεδριών με γνώμονα το παιχνίδι, την εστίαση στους αντιπάλους, την πίεση και την ένταση, την προετοιμασία λεπτομερών σχεδίων αγώνων και τη δημιουργία νοοτροπίας νικηφόρων ομάδων.

Ελάχιστες ώρες εκπαίδευσης: 180

Το UEFA Pro Diploma

Οι συμμετέχοντες στο μάθημα στο UEFA Pro Diploma απαιτείται να έχουν:

– Μια έγκυρη άδεια UEFA A

– Συμπλήρωσε προπονητική εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους, μετά την αποφοίτησή του με την άδεια UEFA A, ως επικεφαλής προπονητής σε επίπεδο ελίτ νέων ή ανώτερων ερασιτεχνών ή ως βοηθός προπονητή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Αυτό το μάθημα θα παρέχει στους συμμετέχοντες μια σαφή κατανόηση της ανάπτυξης παικτών και ομάδων και του ρόλου ενός προπονητή σε επαγγελματικό επίπεδο. Θα βοηθήσει τους προπονητές να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τεχνική πολιτική και φιλοσοφία, δημιουργώντας μια ομάδα νικήτρια και κουλτούρα υψηλών επιδόσεων.

Το δίπλωμα Pro βοηθά επίσης στη δημιουργία εποχιακών σχεδίων τακτικής και φυσικής ομάδας σύμφωνα με τα προγράμματα αγώνων και τους στόχους του συλλόγου.

Ελάχιστες ώρες εκπαίδευσης: 360

Τα διπλώματα Youth B και Elite Youth A

Η ανάπτυξη των νέων είναι ένα ζωτικό μέρος της συνολικής στρατηγικής της UEFA, διασφαλίζοντας ένα λαμπρό μέλλον για το παιχνίδι. Δύο ειδικά εστιασμένα διπλώματα παρέχουν προγράμματα εκπαίδευσης προπονητών προσανατολισμένα στην ανάπτυξη νέων ταλέντων.

Οι συμμετέχοντες στο μάθημα στο UEFA Youth B Diploma απαιτείται να έχουν έγκυρη άδεια UEFA B.

Το μάθημα παρέχει μια ξεκάθαρη κατανόηση του τρόπου ανάπτυξης και προπόνησης ταλαντούχων νεαρών παικτών που περνούν από επίπεδο βάσης ή ερασιτεχνικό σε επίπεδο ελίτ, ακριβώς πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου βιολογικής ανάπτυξης και ωρίμανσης.

Για να σπουδάσουν το Elite Youth A Diploma, οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι κάτοχοι έγκυρης άδειας UEFA Youth B, με προπονητική εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους μετά την απόκτησή της, ή να διαθέτουν έγκυρη άδεια UEFA A.

Αυτό το μάθημα εξετάζει τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη ενός παίκτη, εστιάζοντας σε μελλοντικούς επαγγελματίες παίκτες που θα μεταβούν από την ελίτ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους από την εφηβεία στην ενηλικίωση.

Ελάχιστες ώρες εκπαίδευσης: UEFA Youth B Diploma- 60. UEFA Elite Youth A Diploma – 120.

Τα διπλώματα τερματοφύλακα Β και Α της UEFA

Η προπόνηση τερματοφυλάκων είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο του παιχνιδιού, διασφαλίζοντας ότι αυτή η εξειδικευμένη θέση καλύπτεται καλά με ειδικές συνεδρίες και πρακτικές που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την ποιότητα του ατόμου.

Το δίπλωμα τερματοφύλακα Β της UEFA προσφέρει στους συμμετέχοντες του μαθήματος μια σαφή κατανόηση του τρόπου ανάπτυξης νεαρών τερματοφυλάκων και προπόνησης ενηλίκων τερματοφυλάκων είτε στον ερασιτεχνικό είτε στο ελίτ.

Για να γίνουν δεκτοί σε αυτό το μάθημα, οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι κάτοχοι έγκυρης άδειας UEFA C ή εθνικό πιστοποιητικό τερματοφύλακα και να έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές ενότητες του μαθήματος διπλώματος C σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος.

Το UEFA Goalkeeper A Diploma προετοιμάζει έναν προπονητή για να προπονήσει τερματοφύλακες όλων των ηλικιών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν έγκυρη άδεια UEFA B και, εάν ισχύει στη φιλοξενούσα χώρα, έγκυρη άδεια τερματοφύλακα Β της UEFA.

Ελάχιστες ώρες εκπαίδευσης: UEFA Golkeeper B Diploma- 60. UEFA Golkeeper A Diploma – 120.

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2024/25

ΘέσηΟμάδαPPts
100
200
300
400
500
600
700
800
900
1000
1100
1200
1300
1400

Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ