Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΠ | Οδηγός θερμικής καταπόνησης για τις προπονήσεις και τους αγώνες

Με σκοπό την ενημέρωση των μελών του και των υπεύθυνων των ποδοσφαιρικών ομάδων για τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συνεργασία του με το Weather Forecast Cyprus by Tasos Ierodiakonou.

Οι προβλέψεις που θα γίνονται (θερμοκρασίας και υγρασίας) και θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα wfcyp.com και τα social media του ΠΑ.Σ.Π., θα είναι ένας καλός οδηγός για τις ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, ο ΠΑ.Σ.Π. επιχειρεί, στο μέτρο του δυνατού, να προστατεύσει τους ποδοσφαιριστές και όσους εργάζονται στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου και να θωρακίσει την υγεία τους.

Για ακόμη μια φορά ο Σύνδεσμος μας κρούει των κώδωνα του κινδύνου και καλεί τους ιθύνοντες των ομάδων να λαμβάνουν υπόψη τις μετρήσεις των ειδικών και να παίρνουν τα ανάλογα μέτρα κατά τις μέρες που παρατηρούνται υψηλές και επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Ως γνωστόν, το καλοκαίρι του 2022 ο ΠΑ.Σ.Π. παρουσίασε το «Πρωτόκολλο Πρόληψης Θερμικής Καταπόνησης Αθλητών (Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιριστριών)» το οποίο έχει εκπονηθεί με βάση διεθνή ιατρικά εγχειρίδια (FIFA Football Medicine Manual, Sports Medicine Australia κ.α.) και το διάταγμα θερμικής καταπόνησης του Υπουργείου Εργασίας που στηρίζεται στις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΠΑ.Σ.Π., ενημερώνει, κάνει συστάσεις και δίνει κατευθύνσεις στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες όλων των αθλημάτων.

Όσο μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού τόσο πιο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε όλοι ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστα περιστατικά τα οποία μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή των αθλητών. Την ίδια ώρα η εμπειρία στην Κύπρο δείχνει ότι ο καύσωνας δεν περιορίζεται μόνο κατά τη θερινή περίοδο.

Ενδεικτικά, θυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο σημειώθηκαν τρία περιστατικά θερμικής εξάντλησης. Τρία άτομα κινδύνεψαν (και εκατοντάδες άλλα έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο) παίζοντας ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών. Από τα τρία περιστατικά το ένα αφορούσε αγώνα ενηλίκων στην Επίλεκτη Κατηγορία ΣΤΟΚ. Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής λιποθύμησε λόγω θερμικής εξάντλησης. Τα άλλα δύο περιστατικά αφορούσαν παιδιά ακαδημιών, με συμπτώματα ζάλης, ναυτίας και εμετού.

Ανεξάρτητα με τις προβλέψεις που θα γίνονται, ο Σύνδεσμός μας κάνει έκκληση στις ποδοσφαιρικές ομάδες να ενημερώνονται έγκαιρα, πριν αρχίσουν δηλαδή οι προπονήσεις, για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και να πράττουν αναλόγως. Στόχος είναι η προστασία των ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών και όσων βρίσκονται στα γήπεδα και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι. Στο παρόν στάδιο οι μετρήσεις και δημοσιεύσεις θα αφορούν τις απογευματινές ώρες.

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2024/25

ΘέσηΟμάδαPPts
100
200
300
400
500
600
700
800
900
1000
1100
1200
1300
1400

Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ